WOZ bezwaar Formerum

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Formerum? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Terschelling komt elk jaar met een indicatie van de verwachte waarde van elk huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • We raden altijd aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Formerum 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het overzicht hieronder verschaffen we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Formerum (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit platform lees je ook meer informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieFriesland
GemeenteTerschelling
Postcode8894
Netnummer0562 (+31562)
Gemiddelde WOZ-waarde€338.000
OZB-tarief woningen0,103%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€176
Afvalstoffenheffing€207
Totale woonlasten€731
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Formerum.

Kostenberekening: je woont in een koophuis in de gemeente Terschelling. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €275.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €275.000 x 0,103% = €283.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Formerum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Formerum precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het samengestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Formerum. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit verslag dient als onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle huizenprijs

  Ga naar of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Weeg af of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Onder andere doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgebreide taxatie. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is te vinden hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€338.0005,3%
2019€321.0003,9%
2018€309.0003,0%
2017€300.0001,7%
2016€295.0002,1%
2015€289.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Terschelling.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-formerum-8894

Woningtaxatie in Formerum

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Formerum komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Formerum ligt rond de €240. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Lokale taxateur zoeken
Hieronder check je taxateurs en makelaars in Formerum die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Landerum, Striep, Midsland, Kinnum en Baaiduinen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten als: oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, ligging, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Formerum. In deze aanslag staan de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,103% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Formerum. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €347.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald aan de hand van modelmatige waardebepaling. Men kijkt naar aspecten zoals: plek van de woning, grondoppervlakte, bouwjaar en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.terschelling.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, type object, bijgebouwen, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens marktprijzen van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Formerum?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en beoordeel of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Formerum kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie