WOZ bezwaar Volendam

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een prijsverwachting van de waarde van een huis. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de waarde van het huis te hoog en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Volendam? Hieronder lees je praktische info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Edam-Volendam beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is verstandig om daar aandachtig naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Volendam 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder tref je een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Volendam (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteEdam-Volendam
Postcode1131
Netnummer0299 (+31299)
Gemiddelde WOZ-waarde€299.000
OZB-tarief woningen0,0888%
Gemiddeld betaalde OZB€265
Rioolheffing€195
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€761
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Volendam.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Edam-Volendam. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €235.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €235.000 x 0,0888% = €209.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Volendam? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Volendam nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Volendam. Vermoedelijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Check woningprijs

  Bekijk of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Ga na of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Daar kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. Hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€299.0007,9%
2019€277.0009,9%
2018€252.0004,1%
2017€242.0004,3%
2016€232.0003,1%
2015€225.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Edam-Volendam.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-volendam-1131

Woningtaxatie in Volendam

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Volendam kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Volendam ligt om en nabij de €265. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs vergelijken
In het onderstaande overzicht check je taxateurs en makelaars in Volendam die jou kunnen voorzien van een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Den Ilp, Schiphol-Rijk, Schiphol, Duivendrecht en Amsterdam-Duivendrecht.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken als: bouwjaar, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte, ligging, oppervlakte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Volendam. In deze aanslag lees je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning of stuk grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0888% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Volendam. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €265.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt bepaald met behulp van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar onderdelen als: ligging, de oppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.edam-volendam.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In het taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van gelijkwaardige woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Volendam?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of de aangehaalde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Opmerking: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Volendam kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie