WOZ bezwaar Marknesse

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een prijsverwachting van de waarde van een huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de verplichte OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Marknesse? Op dit portaal praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Noordoostpolder raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is dus slim om daar aandachtig naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Marknesse 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het overzicht hieronder bekijk je een samenvatting van de verschillende woonlasten in Marknesse op basis van een meerpersoonshuishouden. Tevens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieFlevoland
GemeenteNoordoostpolder
Postcode8316
Netnummer0527 (+31527)
Gemiddelde WOZ-waarde€210.000
OZB-tarief woningen0,1405%
Gemiddeld betaalde OZB€295
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€286
Totale woonlasten€755
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Marknesse.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Noordoostpolder. De WOZ-waarde ligt op €265.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €265.000 x 0,1405% = €372.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Marknesse? Je kunt een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het bijgaande vijfstappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Marknesse ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gebruikte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Marknesse. Waarschijnlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Ga naar of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Controleer of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat kan voorkomen doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€210.0006,1%
2019€198.0006,5%
2018€186.0003,3%
2017€180.0002,3%
2016€176.0001,1%
2015€174.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Noordoostpolder.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-marknesse-8316

Woningtaxatie in Marknesse

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Marknesse kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Marknesse ligt om en nabij de €235. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Lokale taxateur zoeken
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Marknesse die je kunnen helpen aan een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Luttelgeest, Bant, Rutten, Creil en Espel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken zoals: ligging, type woning, oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Marknesse. Op dit aanslagbiljet vind je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Je vindt daarin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1405% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Marknesse. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €295.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. kadastrale data. De gemeente verwerkt factoren als: plek van de woning, woonoppervlakte, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.noordoostpolder.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook transactiecijfers van referentieobjecten die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Marknesse?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of de getoonde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Goed om te weten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Marknesse maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie