WOZ bezwaar Swolgen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Swolgen? Op deze pagina vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Horst aan de Maas calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk daar aandachtig naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Swolgen 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder verschaffen we een overzicht met de huidige woonlasten in Swolgen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Eveneens tref je ook handige informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieLimburg
GemeenteHorst aan de Maas
Postcode5866
Netnummer0478 (+31478)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,1483%
Gemiddeld betaalde OZB€391
Rioolheffing€217
Afvalstoffenheffing€205
Totale woonlasten€813
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Swolgen.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Horst aan de Maas. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €291.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €291.000 x 0,1483% = €432.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Swolgen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Swolgen precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Swolgen. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check verkoopprijs

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Op deze site vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt uitgelegd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In deze tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0005,2%
2019€251.0003,7%
2018€242.0003,0%
2017€235.0001,7%
2016€231.0000,0%
2015€231.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Horst aan de Maas.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-swolgen-5866

Woningtaxatie in Swolgen

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Swolgen kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Swolgen is ongeveer €250. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de tabel hieronder check je taxateurs en makelaars in Swolgen die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Tienray, Meerlo, Blitterswijck, Geijsteren en Wanssum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen als: bijgebouwen, onderhoudsniveau, oppervlakte, bouwjaar, type woning, liggingen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Swolgen. Op dit aanslagbiljet lees je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1483% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Swolgen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €391.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde komt tot stand aan de hand van objectieve criteria. Men kijkt naar factoren als: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.horstaandemaas.nl). In het taxatierapport beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object, kadastrale gegevens, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Swolgen?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 30 werkdagen na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of de aangehaalde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Vergeet niet: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Swolgen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie