WOZ bezwaar Marsum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een prijsverwachting van de waarde van een huis. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Marsum? Hieronder kan je aan de slag met handige info over wat je moet doen.

 • De gemeente Waadhoeke calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Marsum 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel bieden we een kostenraming van de actuele woonlasten in Marsum (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens is er meer info te vinden over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode9034
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1437%
Gemiddeld betaalde OZB€249
Rioolheffing€268
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€777
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Marsum.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente Waadhoeke. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €234.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €234.000 x 0,1437% = €336.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Marsum? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Marsum uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gebruikte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Marsum. Let op: vaak is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Ga na of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Een reden kan zijn dat ze een gunstige ligging hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0005,8%
2018€154.000
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Waadhoeke.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-marsum-9034

Woningtaxatie in Marsum

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Marsum zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Marsum komt gemiddeld uit rond de €185. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de tabel hieronder check je taxateurs en makelaars in Marsum die jou kunnen voorzien van een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Deinum, Blessum, Boksum, Hilaard en Jellum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderwerpen als: type woning, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Marsum. In deze gemeentelijke beschikking staan de vastgestelde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daar tref je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1437% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Marsum. Een gemiddelde woning betaalt €249.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt bepaald d.m.v. openbare data. Ze onderzoeken feiten als: waar staat de woning, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.waadhoeke.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van referentieobjecten die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Marsum?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 45 dagen na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of de vergelijkbare woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Marsum zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie