WOZ bezwaar Tienray

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ wordt bedoeld: een verwachte marktwaarde van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de waarde van het huis te hoog en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Tienray? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Horst aan de Maas begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Middels deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Tienray 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel vind je een overview van de actuele woonlasten in Tienray waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij vind je ook meer informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieLimburg
GemeenteHorst aan de Maas
Postcode5865
Netnummer0478 (+31478)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,1483%
Gemiddeld betaalde OZB€391
Rioolheffing€217
Afvalstoffenheffing€205
Totale woonlasten€813
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Tienray.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Horst aan de Maas. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €290.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €290.000 x 0,1483% = €430.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Tienray? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Tienray aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Tienray. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Check huizenprijs

  Weeg af of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Check of deze objecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze een gunstige ligging hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Maak bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Hier is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het persoonlijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0005,2%
2019€251.0003,7%
2018€242.0003,0%
2017€235.0001,7%
2016€231.0000,0%
2015€231.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Horst aan de Maas.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-tienray-5865

Woningtaxatie in Tienray

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Tienray zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Tienray is ongeveer €190. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Tienray die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Meerlo, Blitterswijck, Geijsteren, Wanssum en Wellerlooi.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen zoals: ligging, grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Tienray. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daarin staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1483% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Tienray. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €391.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van beschikbare gegevens. Men kijkt naar aspecten als: waar staat de woning, de inhoud van de woning, onderhoudsstaat en 1 of meer vergelijkbare woningen in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.horstaandemaas.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Tienray?
Bezwaar maken kan in een termijn van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of de getoonde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Tienray kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie