WOZ bezwaar Overberg

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Overberg? Op deze website bieden wij meer informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Utrechtse Heuvelrug begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Overberg 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de onderstaande lijst tref je verschillende gegevens van de huidige woonlasten in Overberg (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl bekijk je ook informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieUtrecht
GemeenteUtrechtse Heuvelrug
Postcode3959
Netnummer0343 (+31343)
Gemiddelde WOZ-waarde€368.000
OZB-tarief woningen0,1135%
Gemiddeld betaalde OZB€418
Rioolheffing€287
Afvalstoffenheffing€300
Totale woonlasten€1005
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Overberg.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €241.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €241.000 x 0,1135% = €274.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Overberg? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Overberg ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het basis-taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Overberg. Doorgaans moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling woningprijs

  Ga naar of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatierapport is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€368.0005,4%
2019€349.0005,4%
2018€331.0005,8%
2017€313.0002,3%
2016€306.0003,4%
2015€296.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-overberg-3959

Woningtaxatie in Overberg

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Overberg komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Overberg ligt zo rond de €210. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In deze tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Overberg die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Amerongen, Leersum, Maarsbergen, Maarn en Langbroek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken als: ligging, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woningen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Overberg. In deze aanslag tref je een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verzonden rond februari). In dit document vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1135% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Overberg. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €418.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van modelmatige waardebepaling. Men kijkt naar kenmerken als: plek van de woning, oppervlakte van het perceel, type woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.heuvelrug.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Overberg?
Bezwaar maken kan in een periode van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Aandachtspunt: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Overberg zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie