WOZ bezwaar Amerongen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Amerongen? Op deze website vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Utrechtse Heuvelrug maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Amerongen 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de bijgaande tabel verstrekken we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Amerongen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieUtrecht
GemeenteUtrechtse Heuvelrug
Postcode3958
Netnummer0343 (+31343)
Gemiddelde WOZ-waarde€368.000
OZB-tarief woningen0,1135%
Gemiddeld betaalde OZB€418
Rioolheffing€287
Afvalstoffenheffing€300
Totale woonlasten€1005
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Amerongen.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €240.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €240.000 x 0,1135% = €272.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Amerongen? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Amerongen werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Amerongen. Vermoedelijk heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Controle woningwaarde

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit komt doorgaans doordat ze gemoderniseerd zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het maken van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een compleet taxatierapport. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€368.0005,4%
2019€349.0005,4%
2018€331.0005,8%
2017€313.0002,3%
2016€306.0003,4%
2015€296.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-amerongen-3958

Woningtaxatie in Amerongen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Amerongen kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Amerongen ligt zo rond de €195. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Amerongen die je kunnen adviseren aangaande een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Leersum, Maarsbergen, Maarn, Langbroek en Cothen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen zoals: bijgebouwen, type woning, oppervlakte, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Amerongen. In deze aanslag tref je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1135% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Amerongen. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €418.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand op basis van beschikbare gegevens. De gemeente verwerkt onderwerpen als: ligging, oppervlakte van de kavel, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.heuvelrug.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, grootte van het pand, adresgegevens, type object, bouwjaar, bijgebouwen. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Amerongen?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en bekijk of de getoonde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Aandachtspunt: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Amerongen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie