WOZ bezwaar Warten

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Warten? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Leeuwarden beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • We raden altijd aan om deze aanslag goed door te nemen zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Warten 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder verstrekken we een samenvatting van de recente woonlasten in Warten waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9003
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€170.000
OZB-tarief woningen0,1418%
Gemiddeld betaalde OZB€240
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€325
Totale woonlasten€739
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Warten.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Leeuwarden. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €280.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €280.000 x 0,1418% = €397.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Warten? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het 5-stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Warten precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Warten. Waarschijnlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit rapport ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle marktwaarde

  Beoordeel of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze gebouwen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€170.0009,0%
2019€156.0009,1%
2018€143.0003,6%
2017€138.0004,5%
2016€132.0000,8%
2015€131.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Leeuwarden.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-warten-9003

Woningtaxatie in Warten

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Warten kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Warten is ongeveer €270. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de onderstaande lijst vind je taxateurs en makelaars in Warten die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Grou, Oosterend, Hoorn, Lies en Formerum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen als: bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, grootte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Warten. In deze aanslag check je de huidige woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1418% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Warten. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €240.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
Deze waarde wordt berekend op basis van objectieve criteria. Men kijkt naar kenmerken als: waar staat de woning, de oppervlakte, onderhoudsstaat en 1 of meer vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.leeuwarden.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bouwjaar. In dit taxatieverslag vind je tevens verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Warten?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en evalueer of de woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Warten kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie