WOZ bezwaar Maarn

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Maarn? Op dit portaal bieden wij meer informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Utrechtse Heuvelrug komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • We raden altijd aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Maarn 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de onderstaande tabel verstrekken we een indicatie van de recente woonlasten in Maarn van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieUtrecht
GemeenteUtrechtse Heuvelrug
Postcode3951
Netnummer0343 (+31343)
Gemiddelde WOZ-waarde€368.000
OZB-tarief woningen0,1135%
Gemiddeld betaalde OZB€418
Rioolheffing€287
Afvalstoffenheffing€300
Totale woonlasten€1005
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Maarn.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €237.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €237.000 x 0,1135% = €269.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Maarn? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Maarn nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het opgestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Maarn. Gewoonlijk heb je hier DigiD voor nodig. Deze verslaglegging is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Bekijk of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Onder andere doordat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Op deze site is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het opgestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€368.0005,4%
2019€349.0005,4%
2018€331.0005,8%
2017€313.0002,3%
2016€306.0003,4%
2015€296.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-maarn-3951

Woningtaxatie in Maarn

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Maarn kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Maarn ligt rond de €220. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder vind je taxateurs en makelaars in Maarn die je kunnen helpen aan een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Langbroek, Cothen, Doorn, Elst en Uddel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren als: ligging, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Maarn. In die rapportage lees je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1135% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Maarn. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €418.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar feiten zoals: plek van de woning, de inhoud van de woning, het soort woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.heuvelrug.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Maarn?
Het indienen van het bezwaar moet in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of de woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Opmerking: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Maarn kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie