WOZ bezwaar Leersum

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Leersum? Op dit portaal bieden wij meer informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Utrechtse Heuvelrug begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Leersum 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel vind je een overzicht met de recente woonlasten in Leersum (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal bekijk je ook informatie over WOZ belastingen.

ProvincieUtrecht
GemeenteUtrechtse Heuvelrug
Postcode3956
Netnummer0343 (+31343)
Gemiddelde WOZ-waarde€368.000
OZB-tarief woningen0,1135%
Gemiddeld betaalde OZB€418
Rioolheffing€287
Afvalstoffenheffing€300
Totale woonlasten€1005
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Leersum.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €239.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 239.000 x 0,1135% = €271.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Leersum? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Leersum precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Leersum. Let op: vaak kan dit alleen met DigiD. Dit verslag is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Check of de waarde correct is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Ga na of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het overzicht hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€368.0005,4%
2019€349.0005,4%
2018€331.0005,8%
2017€313.0002,3%
2016€306.0003,4%
2015€296.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-leersum-3956

Woningtaxatie in Leersum

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Leersum kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Leersum ligt zo rond de €205. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In deze tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Leersum die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Maarsbergen, Maarn, Langbroek, Cothen en Doorn.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen als: grootte, oppervlakte, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Leersum. Op dit aanslagbiljet staan de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). In dit document vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1135% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Leersum. Een gemiddelde woning betaalt €418.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde komt tot stand op basis van beschikbare data. Er wordt ingezoomd op onderdelen zoals: waar staat de woning, oppervlakte van de kavel, onderhoudstoestand en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.heuvelrug.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, grootte van het pand. In dit taxatieverslag bekijk je ook prijzen van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Leersum?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of deze huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Leersum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie