WOZ bezwaar Luyksgestel

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 3 maanden van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait voor de IB. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Luyksgestel? Hier vind je uitgebreide informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Bergeijk beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is verstandig om dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Luyksgestel 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder verstrekken we een overview van de huidige woonlasten in Luyksgestel waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal lees je ook meer informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteBergeijk
Postcode5575
Netnummer0497 (+31497)
Gemiddelde WOZ-waarde€316.000
OZB-tarief woningen0,0955%
Gemiddeld betaalde OZB€301
Rioolheffing€255
Afvalstoffenheffing€187
Totale woonlasten€743
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Luyksgestel.

Voorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Bergeijk. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €237.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €237.000 x 0,0955% = €226.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Luyksgestel? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Luyksgestel nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beschikbare taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Luyksgestel. Vermoedelijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Check huizenprijs

  Controleer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met referentiewoningen. Check of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een alternatieve taxatie. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het persoonlijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€316.0005,0%
2019€301.0004,5%
2018€288.0003,2%
2017€279.0003,0%
2016€271.000-0,4%
2015€272.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Bergeijk.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-luyksgestel-5575

Woningtaxatie in Luyksgestel

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Luyksgestel kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Luyksgestel bedraagt circa €275. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In het schema hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Luyksgestel die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Westerhoven, Riethoven, Reusel, Netersel en Casteren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten als: oppervlakte, grootte, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Luyksgestel. In dit document bekijk je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). In dit document vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0955% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Luyksgestel. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €301.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van verschillende objectkenmerken. Er wordt ingezoomd op onderdelen als: plek van de woning, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.bergeijk.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Luyksgestel?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 30 werkdagen na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en weeg af of de referentie huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Luyksgestel heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie