WOZ bezwaar Uden

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Uden? Op wozwaardespecialist.nl vertellen we je precies de regelgeving.

 • De gemeente Uden begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Uden 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel verschaffen we een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Uden (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij is er meer info te vinden over WOZ heffingen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteUden
Postcode5405
Netnummer0413 (+31413)
Gemiddelde WOZ-waarde€283.000
OZB-tarief woningen0,0932%
Gemiddeld betaalde OZB€264
Rioolheffing€209
Afvalstoffenheffing€226
Totale woonlasten€699
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Uden.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Uden. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €231.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €231.000 x 0,0932% = €215.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Uden? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Uden ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het samengestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Uden. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Het document is een toelichting op de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Beoordeel of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het indienen van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een taxatierapport. Daarvoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€283.0009,3%
2019€259.0009,3%
2018€237.0003,9%
2017€228.0002,2%
2016€223.0000,9%
2015€221.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Uden.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-uden-5405

Woningtaxatie in Uden

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Uden kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Uden ligt om en nabij de €205. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de volgende tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Uden die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Grave, Oss, Zaltbommel, Boxtel en Sint-Michielsgestel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s als: type woning, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, grootte, ligging en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Uden. Op dit aanslagbiljet check je een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0932% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Uden. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €264.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
Deze waarde wordt berekend door middel van openbare data. De gemeente verwerkt feiten als: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, het soort woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.uden.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: type object, bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je tevens verkooptransacties van soortgelijke woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Uden?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en analyseer of de vergelijkbare woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Uden heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Volkel
 • WOZ bezwaar Odiliapeel
 • Plaats een reactie