WOZ bezwaar Eastermar

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Eastermar? Op dit portaal lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Tytsjerksteradiel maakt elk jaar een schatting van de verwachte waarde van elk huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om deze aanslag goed door te nemen zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Eastermar 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder bieden we een samenvatting van de actuele woonlasten in Eastermar waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Tevens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ heffingen.

ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9261
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,1892%
Gemiddeld betaalde OZB€405
Rioolheffing€154
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€843
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Eastermar.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Tytsjerksteradiel. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €284.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 284.000 x 0,1892% = €537.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Eastermar? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In onderstaande stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Eastermar werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Eastermar. Waarschijnlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie is een toelichting op de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle woningwaarde

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met 1 of meer vergelijkbare woningen. Check of deze woningen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze significant verschillen. Onder andere doordat ze gemoderniseerd zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een professionele woningtaxatie. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag van de overheid vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0007,0%
2019€201.0004,1%
2018€193.0003,8%
2017€186.0001,1%
2016€184.000-0,5%
2015€185.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Tytsjerksteradiel.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-eastermar-9261

Woningtaxatie in Eastermar

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Eastermar kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Eastermar bedraagt circa €255. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In deze tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Eastermar die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Jistrum, Noardburgum, Ryptsjerk, Tytsjerk en Hurdegaryp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren zoals: oppervlakte, onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte, ligging, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Eastermar. Op dit aanslagbiljet staan de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1892% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Eastermar. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €405.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar feiten zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.t-diel.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, grootte van het pand, type object, bijgebouwen, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Eastermar?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of de woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let goed op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Eastermar kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie