WOZ bezwaar Castenray

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Castenray? Op deze pagina praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Venray beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Castenray 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het overzicht hieronder geven we een overzicht met de verschillende woonlasten in Castenray (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kun je ook verder lezen over WOZ-kredieten.

ProvincieLimburg
GemeenteVenray
Postcode5811
Netnummer0478 (+31478)
Gemiddelde WOZ-waarde€236.000
OZB-tarief woningen0,1427%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€195
Totale woonlasten€754
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Castenray.

Stel je voor: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Venray. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €261.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €261.000 x 0,1427% = €372.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Castenray? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Castenray ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het samengestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Castenray. Vermoedelijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Controleer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Check of deze gebouwen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je zo snel mogelijk doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In deze tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€236.0005,8%
2019€223.0003,2%
2018€216.0004,3%
2017€207.0000,5%
2016€206.000-1,0%
2015€208.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Venray.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-castenray-5811

Woningtaxatie in Castenray

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Castenray zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Castenray bedraagt circa €215. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, deze is maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Castenray die je kunnen adviseren aangaande een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Leunen, Oirlo, Meijel, Griendtsveen en De Rips.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en komt tot stand door aspecten zoals: onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte, ligging, oppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Castenray. In dit document lees je de verwachte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1427% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Castenray. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €335.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt vastgesteld op basis van een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze aspecten zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.venray.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook marktprijzen van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Castenray?
Je dient bezwaar te maken binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en beoordeel of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Castenray zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie