WOZ bezwaar Britsum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Britsum? Op deze website kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Leeuwarden beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is verstandig om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Britsum 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? Hieronder bekijk je duidelijke info over de actuele woonlasten in Britsum op basis van een meerpersoonshuishouden. Tevens lees je ook meer informatie over WOZ-krediet.

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9055
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€170.000
OZB-tarief woningen0,1418%
Gemiddeld betaalde OZB€240
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€325
Totale woonlasten€739
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Britsum.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Leeuwarden. De WOZ-waarde bedraagt op €247.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €247.000 x 0,1418% = €350.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Britsum? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Britsum aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Britsum. Waarschijnlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer marktprijs

  Ga naar of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Evalueer of deze gebouwen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via https://www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag is te vinden hoe de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€170.0009,0%
2019€156.0009,1%
2018€143.0003,6%
2017€138.0004,5%
2016€132.0000,8%
2015€131.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Leeuwarden.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-britsum-9055

Woningtaxatie in Britsum

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Britsum kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Britsum bedraagt circa €250. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In deze tabel check je taxateurs en makelaars in Britsum die je kunnen helpen aan een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Hijum, Feinsum, Stiens, Minnertsga en Bitgummole.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren zoals: ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, oppervlakte, grootte, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Britsum. In die rapportage staan de ingeschatte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1418% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Britsum. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €240.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt bepaald op basis van beschikbare gegevens. Ze onderzoeken onderdelen zoals: de ligging van de woning, de oppervlakte, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.leeuwarden.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je ook verkoopprijzen van soortgelijke woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Britsum?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de getoonde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Britsum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie