WOZ bezwaar Koarnjum

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 12 weken van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Koarnjum? Hier geven we inzicht in hoe dit werkt.

 • De gemeente Leeuwarden calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om daar aandachtig naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Koarnjum 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel tref je een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Koarnjum (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl lees je ook meer informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9056
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€170.000
OZB-tarief woningen0,1418%
Gemiddeld betaalde OZB€240
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€325
Totale woonlasten€739
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Koarnjum.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Leeuwarden. De WOZ-waarde bedraagt op €248.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 248.000 x 0,1418% = €352.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Koarnjum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Koarnjum ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beschikbare taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Koarnjum. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Bekijk of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Ga na of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te reageren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Hier is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€170.0009,0%
2019€156.0009,1%
2018€143.0003,6%
2017€138.0004,5%
2016€132.0000,8%
2015€131.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Leeuwarden.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-koarnjum-9056

Woningtaxatie in Koarnjum

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Koarnjum kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Koarnjum ligt zo rond de €210. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Koarnjum die je mogelijk kunnen helpen met een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Britsum, Hijum, Feinsum, Stiens en Minnertsga.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren als: bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Koarnjum. Op dit aanslagbiljet bekijk je de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1418% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Koarnjum. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €240.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt bepaald door middel van een speciaal model. Men kijkt naar feiten zoals: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.leeuwarden.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: type object, adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Koarnjum?
Het bezwaar maken moet in een periode van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en controleer of de referentiewoningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Koarnjum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie