WOZ bezwaar de Lutte

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een verwachte marktwaarde van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in de Lutte? Hier vertellen we je precies de regelgeving.

 • De gemeente Losser beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde de Lutte 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? Hieronder verschaffen we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in de Lutte waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast lees je ook meer informatie over WOZ-krediet.

ProvincieGelderland
GemeenteLosser
Postcode7587
Netnummer0541 (+31541)
Gemiddelde WOZ-waarde€246.000
OZB-tarief woningen0,1502%
Gemiddeld betaalde OZB€368
Rioolheffing€264
Afvalstoffenheffing€255
Totale woonlasten€887
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in de Lutte.

Berekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Losser. De WOZ-waarde is vastgesteld op €255.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 255.000 x 0,1502% = €383.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in de Lutte? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in de Lutte ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het zogenaamde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket de Lutte. Vermoedelijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle marktwaarde

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat kan voorkomen doordat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een recent taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Daar vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€246.0007,0%
2019€230.0006,5%
2018€216.0005,9%
2017€204.0000,5%
2016€203.000-0,5%
2015€204.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Losser.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-de-lutte-7587

Woningtaxatie in de Lutte

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ de Lutte komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in de Lutte komt gemiddeld uit rond de €260. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vinden
Hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in de Lutte die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Overdinkel, Glane, Deurningen, Bentelo en Hengevelde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen als: type woning, bouwjaar, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in de Lutte. In deze aanslag bekijk je de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Hierin vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1502% over de WOZ waarde aan OZB belasting in de Lutte. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €368.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. openbare data. Zo wordt er gekeken naar onderdelen als: de ligging van de woning, woonoppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.losser.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in de Lutte?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en analyseer of de referentiewoningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in de Lutte maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie