WOZ bezwaar Vries

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en uiteraard het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Vries? Op deze website vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Tynaarlo begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is essentieel om dit goed in de gaten te houden zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Vries 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel bieden we een overzicht met de verschillende woonlasten in Vries waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Eveneens tref je ook handige informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieDrenthe
GemeenteTynaarlo
Postcode9481
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€285.000
OZB-tarief woningen0,1069%
Gemiddeld betaalde OZB€304
Rioolheffing€166
Afvalstoffenheffing€177
Totale woonlasten€647
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Vries.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Tynaarlo. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €254.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 254.000 x 0,1069% = €272.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Vries? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Vries precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Vries. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer marktprijs

  Beoordeel of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een compleet taxatierapport. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het schema hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€285.0005,6%
2019€270.0005,5%
2018€256.0004,9%
2017€244.0003,0%
2016€237.0001,3%
2015€234.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Tynaarlo.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-vries-9481

Woningtaxatie in Vries

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Vries zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Vries ligt zo rond de €250. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In het onderstaande overzicht check je taxateurs en makelaars in Vries die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Noordlaren, Midlaren, Zuidlaarderveen, De Groeve en Zuidlaren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. aspecten zoals: grootte, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte, type woning, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Vries. In deze documenten vind je de vastgestelde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1069% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vries. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €304.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt opgesteld op basis van verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken aspecten zoals: de ligging van de woning, woonoppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.tynaarlo.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen, type object, bouwjaar, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkooptransacties van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Vries?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en check of de getoonde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Belangrijk: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Vries kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie