WOZ bezwaar Oost West en Middelbeers

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Oost West en Middelbeers? Op deze website lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Oirschot calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Oost West en Middelbeers 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het onderstaande overzicht geven we een samenvatting van de huidige woonlasten in Oost West en Middelbeers (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal is er meer info te vinden over WOZ-waarde vragen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteOirschot
Postcode5091
Netnummer013 (+3113)
Gemiddelde WOZ-waarde€351.000
OZB-tarief woningen0,1296%
Gemiddeld betaalde OZB€454
Rioolheffing€190
Afvalstoffenheffing€184
Totale woonlasten€828
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oost West en Middelbeers.

Stel je voor: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Oirschot. De WOZ-waarde is vastgesteld op €248.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €248.000 x 0,1296% = €321.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Oost West en Middelbeers? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Oost West en Middelbeers werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Oost West en Middelbeers. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Bekijk of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat kan voorkomen doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag van de overheid vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. Hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€351.0005,7%
2019€332.0004,4%
2018€318.0002,9%
2017€309.0001,3%
2016€305.0001,0%
2015€302.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Oirschot.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-oost-west-en-middelbeers-5091

Woningtaxatie in Oost West en Middelbeers

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Oost West en Middelbeers kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Oost West en Middelbeers ligt zo rond de €240. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande lijst vind je taxateurs en makelaars in Oost West en Middelbeers die je kunnen adviseren aangaande een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Haghorst, Diessen, Esbeek, Biest-Houtakker en Biezenmortel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken als: bouwjaar, onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte, grootte, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Oost West en Middelbeers. In dit document lees je een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). Hierin vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1296% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oost West en Middelbeers. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €454.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. openbare data. Hiervoor gebruiken ze zaken als: plek van de woning, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.oirschot.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, kadastrale gegevens, grootte van het pand, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopcijfers van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oost West en Middelbeers?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de vergelijkbare huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Goed om te weten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Oost West en Middelbeers heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie