WOZ bezwaar De Groeve

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in De Groeve? Op deze website kan je aan de slag met handige info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Tynaarlo raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde De Groeve 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel vind je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in De Groeve waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl lees je ook meer informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieDrenthe
GemeenteTynaarlo
Postcode9473
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€285.000
OZB-tarief woningen0,1069%
Gemiddeld betaalde OZB€304
Rioolheffing€166
Afvalstoffenheffing€177
Totale woonlasten€647
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in De Groeve.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Tynaarlo. De WOZ-waarde ligt op €250.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €250.000 x 0,1069% = €267.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in De Groeve? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in De Groeve nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket De Groeve. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Check marktwaarde

  Controleer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Check of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een taxatierapport. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Op deze site vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande lijst vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€285.0005,6%
2019€270.0005,5%
2018€256.0004,9%
2017€244.0003,0%
2016€237.0001,3%
2015€234.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Tynaarlo.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-de-groeve-9473

Woningtaxatie in De Groeve

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ De Groeve kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in De Groeve komt gemiddeld uit rond de €215. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de onderstaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in De Groeve die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Zuidlaren, Schipborg, Annen, Anloo en Gasteren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken als: ligging, bijgebouwen, bouwjaar, type woning, oppervlakte, grootte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in De Groeve. In dit document staan de actuele woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1069% over de WOZ waarde aan OZB belasting in De Groeve. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €304.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van modelmatige waardebepaling. Men kijkt naar kenmerken zoals: de ligging van de woning, oppervlakte van het perceel, het soort woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.tynaarlo.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: type object, adresgegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in De Groeve?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Niet vergeten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in De Groeve kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie