WOZ bezwaar De Waal

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van jouw woning. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in De Waal? Hieronder vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Texel begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Middels deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde De Waal 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht met de recente woonlasten in De Waal van een meerpersoonshuishouden. Tevens kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteTexel
Postcode1793
Netnummer0222 (+31222)
Gemiddelde WOZ-waarde€310.000
OZB-tarief woningen0,0389%
Gemiddeld betaalde OZB€121
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€305
Totale woonlasten€706
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in De Waal.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Texel. De WOZ-waarde ligt op €254.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €254.000 x 0,0389% = €99.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in De Waal? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in De Waal werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket De Waal. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk ligt ten grondslag aan de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Weeg af of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Check of deze woonhuizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit komt doorgaans doordat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€310.0006,2%
2019€292.0004,7%
2018€279.0003,7%
2017€269.0002,3%
2016€263.0002,7%
2015€256.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Texel.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-de-waal-1793

Woningtaxatie in De Waal

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ De Waal komt nog beter over met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in De Waal ligt rond de €225. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In deze tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in De Waal die betrouwbare service bieden voor een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Oudeschild, Den Burg, Huisduinen, Julianadorp en Den Oever.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken als: bijgebouwen, ligging, grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in De Waal. In deze gemeentelijke beschikking tref je de vastgestelde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0389% over de WOZ waarde aan OZB belasting in De Waal. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €121.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld met behulp van beschikbare data. Ze onderzoeken aspecten zoals: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.texel.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand, type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook prijzen van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in De Waal?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en controleer of de aangehaalde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in De Waal heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie