WOZ bezwaar Den Burg

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een verwachte marktwaarde van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Den Burg? Op dit portaal praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Texel begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Den Burg 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder bekijk je verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Den Burg van een meerpersoonshuishouden. Tevens is er meer info te vinden over WOZ-waarde inzien .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteTexel
Postcode1791
Netnummer0222 (+31222)
Gemiddelde WOZ-waarde€310.000
OZB-tarief woningen0,0389%
Gemiddeld betaalde OZB€121
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€305
Totale woonlasten€706
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Den Burg.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Texel. De WOZ-waarde ligt op €252.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €252.000 x 0,0389% = €98.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Den Burg? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het bijgaande vijfstappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Den Burg precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Den Burg. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Het document ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Evalueer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een extra taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op deze site kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het opgestelde taxatieverslag is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het schema hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€310.0006,2%
2019€292.0004,7%
2018€279.0003,7%
2017€269.0002,3%
2016€263.0002,7%
2015€256.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Texel.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-den-burg-1791

Woningtaxatie in Den Burg

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Den Burg zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Den Burg is ongeveer €250. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Den Burg die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Huisduinen, Julianadorp, Den Oever, Westerland en Hippolytushoef.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. feiten als: ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, grootte, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Den Burg. In deze aanslag bekijk je de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Daar tref je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0389% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Den Burg. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €121.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt bepaald door middel van openbare data. De gemeente verwerkt onderwerpen zoals: ligging, woonoppervlakte, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.texel.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook marktprijzen van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Den Burg?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de getoonde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het vermoeden hebt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Den Burg kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie