WOZ bezwaar De Koog

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Onder WOZ verstaan we: een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in De Koog? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Texel begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is aan te raden de aanslag kritisch te bekijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde De Koog 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel bieden we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in De Koog (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal bekijk je ook informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteTexel
Postcode1796
Netnummer0222 (+31222)
Gemiddelde WOZ-waarde€310.000
OZB-tarief woningen0,0389%
Gemiddeld betaalde OZB€121
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€305
Totale woonlasten€706
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in De Koog.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Texel. De WOZ-waarde ligt op €256.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €256.000 x 0,0389% = €100.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in De Koog? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in De Koog werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket De Koog. Doorgaans heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Controle verkoopprijs

  Evalueer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Beoordeel of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket. Op deze site kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€310.0006,2%
2019€292.0004,7%
2018€279.0003,7%
2017€269.0002,3%
2016€263.0002,7%
2015€256.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Texel.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-de-koog-1796

Woningtaxatie in De Koog

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ De Koog kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in De Koog bedraagt circa €260. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, deze is maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in De Koog die je kunnen adviseren aangaande een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals De Cocksdorp, De Waal, Oudeschild, Den Burg en Huisduinen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken als: grootte, bouwjaar, type woning, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in De Koog. In deze aanslag bekijk je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0389% over de WOZ waarde aan OZB belasting in De Koog. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €121.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand door middel van een speciaal model. Zo wordt er gekeken naar zaken zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.texel.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in De Koog?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of deze woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Opmerking: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in De Koog zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie