WOZ bezwaar IJhorst

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in IJhorst? Hieronder vind je uitgebreide informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Staphorst komt elk jaar met een indicatie van de waarde van onroerende zaken.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde IJhorst 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het onderstaande overzicht verschaffen we verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in IJhorst waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieOverijssel
GemeenteStaphorst
Postcode7955
Netnummer0522 (+31522)
Gemiddelde WOZ-waarde€271.000
OZB-tarief woningen0,1085%
Gemiddeld betaalde OZB€293
Rioolheffing€230
Afvalstoffenheffing€185
Totale woonlasten€708
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in IJhorst.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Staphorst. De WOZ-waarde is vastgesteld op €259.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €259.000 x 0,1085% = €281.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in IJhorst? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in IJhorst precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket IJhorst. Gewoonlijk kan dit alleen met DigiD. Dit verslag is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit komt doorgaans doordat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een extra taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket platform. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€271.0003,0%
2019€263.0004,0%
2018€253.0003,3%
2017€245.0001,7%
2016€241.000-0,4%
2015€242.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Staphorst.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-ijhorst-7955

Woningtaxatie in IJhorst

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ IJhorst kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in IJhorst ligt zo rond de €255. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in IJhorst die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Rouveen, Rogat, Nijeveen, Wanneperveen en Nieuw-Balinge.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s zoals: oppervlakte, grootte, bouwjaar, bijgebouwen, type woning, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in IJhorst. In deze documenten lees je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (rond februari). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1085% over de WOZ waarde aan OZB belasting in IJhorst. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €293.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt vastgesteld door middel van beschikbare data. Ze onderzoeken aspecten zoals: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt rondom je huis. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.staphorst.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je daarbij ook verkooptransacties van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in IJhorst?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de getoonde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Opmerking: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in IJhorst heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie