WOZ bezwaar Esbeek

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van jouw woning. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals het OZB tarief en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Esbeek? Op dit portaal praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Hilvarenbeek beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Esbeek 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande lijst bekijk je een samenvatting van de verschillende woonlasten in Esbeek (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit platform lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteHilvarenbeek
Postcode5085
Netnummer013 (+3113)
Gemiddelde WOZ-waarde€331.000
OZB-tarief woningen0,117%
Gemiddeld betaalde OZB€387
Rioolheffing€233
Afvalstoffenheffing€164
Totale woonlasten€784
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Esbeek.

Stel je voor: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Hilvarenbeek. De WOZ-waarde ligt op €245.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €245.000 x 0,117% = €287.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Esbeek? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Esbeek precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Esbeek. Let op: vaak is een DigiD account vereist. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek woningprijs

  Ga naar of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit komt doorgaans doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen openbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€331.0006,8%
2019€310.0004,7%
2018€296.0002,1%
2017€290.0002,5%
2016€283.000-0,7%
2015€285.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Hilvarenbeek.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-esbeek-5085

Woningtaxatie in Esbeek

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Esbeek komt nog beter over met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Esbeek bedraagt circa €200. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In het schema hieronder vind je taxateurs en makelaars in Esbeek die jouw kunnen ondersteunen bij een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Biest-Houtakker, Biezenmortel, Udenhout, Moergestel en Heukelom.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten als: bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Esbeek. In deze gemeentelijke beschikking check je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Hierin vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,117% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Esbeek. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €387.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt bepaald d.m.v. kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze factoren als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.hilvarenbeek.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, grootte van het pand, adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Esbeek?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en controleer of deze woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de waarde bijstelt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Opmerking: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Esbeek kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie