WOZ bezwaar Landerum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals het OZB tarief en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Landerum? Op dit portaal geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente Terschelling komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Landerum 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder vind je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Landerum van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform tref je ook handige informatie over WOZ heffingen.

ProvincieFriesland
GemeenteTerschelling
Postcode8893
Netnummer0562 (+31562)
Gemiddelde WOZ-waarde€338.000
OZB-tarief woningen0,103%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€176
Afvalstoffenheffing€207
Totale woonlasten€731
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Landerum.

Stel: je woont in een koophuis in de gemeente Terschelling. De WOZ-waarde ligt op €274.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €274.000 x 0,103% = €282.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Landerum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Landerum aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beknopte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Landerum. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Dit stuk dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Check of de waarde correct is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te reageren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Op die website vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€338.0005,3%
2019€321.0003,9%
2018€309.0003,0%
2017€300.0001,7%
2016€295.0002,1%
2015€289.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Terschelling.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-landerum-8893

Woningtaxatie in Landerum

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Landerum komt nog beter over met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Landerum komt gemiddeld uit rond de €240. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Landerum die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Striep, Midsland, Kinnum, Baaiduinen en Kaard.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s als: bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, ligging en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Landerum. In dit document tref je de huidige woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,103% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Landerum. Een gemiddelde woning betaalt €347.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van beschikbare data. Ze onderzoeken factoren zoals: de ligging van het huis, de oppervlakte, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.terschelling.nl). In dit document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens. In het taxatieverslag bekijk je eveneens transactiecijfers van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Landerum?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en check of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de waarde bijstelt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Landerum zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie