WOZ bezwaar Ysbrechtum

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Ysbrechtum? Hieronder vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân raamt ieder jaar de marktwaarde van een object.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Ysbrechtum 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande lijst bieden we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Ysbrechtum op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform is er meer info te vinden over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8633
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ysbrechtum.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €247.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €247.000 x 0,1349% = €333.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Ysbrechtum? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In ons handige stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Ysbrechtum ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Ysbrechtum. Gewoonlijk is een DigiD account vereist. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer marktwaarde

  Evalueer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via wozwaardeloket.nl. Daar kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het opgestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het schema hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-ysbrechtum-8633

Woningtaxatie in Ysbrechtum

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Ysbrechtum kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Ysbrechtum is ongeveer €200. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In het onderstaande overzicht vergelijk je taxateurs en makelaars in Ysbrechtum die jou kunnen voorzien van een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Tirns, Loënga, Scharnegoutum, Goënga en Gauw.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten als: type woning, bouwjaar, ligging, grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Ysbrechtum. Op dit aanslagbiljet tref je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ysbrechtum. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand aan de hand van modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken onderdelen als: ligging, grondoppervlakte, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: oppervlakte van het perceel, bouwjaar, grootte van het pand, type object, bijgebouwen, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je tevens verkoopgegevens van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ysbrechtum?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of de woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Ysbrechtum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie