WOZ bezwaar Heeswijk-Dinther

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Heeswijk-Dinther? Op deze pagina vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Bernheze begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is aan te raden de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Heeswijk-Dinther 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? Hieronder vind je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Heeswijk-Dinther (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal lees je ook meer informatie over WOZ belastingen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteBernheze
Postcode5473
Netnummer0413 (+31413)
Gemiddelde WOZ-waarde€321.000
OZB-tarief woningen0,1144%
Gemiddeld betaalde OZB€367
Rioolheffing€171
Afvalstoffenheffing€234
Totale woonlasten€772
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Heeswijk-Dinther.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Bernheze. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €288.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €288.000 x 0,1144% = €329.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Heeswijk-Dinther? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Heeswijk-Dinther uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beschikbare taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Heeswijk-Dinther. Vermoedelijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Bekijk of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een taxatierapport. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je checkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€321.0009,9%
2019€292.0005,8%
2018€276.0003,8%
2017€266.000-0,7%
2016€268.000-0,4%
2015€269.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Bernheze.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-heeswijk-dinther-5473

Woningtaxatie in Heeswijk-Dinther

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Heeswijk-Dinther kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Heeswijk-Dinther bedraagt circa €260. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In het overzicht hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Heeswijk-Dinther die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Loosbroek, Erp, Veghel, Wilbertoord en Sint Hubert.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s zoals: grootte, bouwjaar, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Heeswijk-Dinther. In deze documenten tref je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1144% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Heeswijk-Dinther. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €367.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van openbare data. Ze onderzoeken kenmerken als: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.bernheze.org). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je ook details van prijzen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Heeswijk-Dinther?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de vergelijkbare woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Aandachtspunt: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Heeswijk-Dinther maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie