WOZ bezwaar Hauwert

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van jouw woning. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hauwert? Op deze website bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Medemblik calculeert jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Hauwert 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de bijgaande tabel geven we verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Hauwert (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteMedemblik
Postcode1692
Netnummer0229 (+31229)
Gemiddelde WOZ-waarde€267.000
OZB-tarief woningen0,0814%
Gemiddeld betaalde OZB€217
Rioolheffing€206
Afvalstoffenheffing€340
Totale woonlasten€763
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hauwert.

Stel je voor: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Medemblik. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €271.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €271.000 x 0,0814% = €221.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Hauwert? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Hauwert nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Hauwert. Doorgaans is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Check of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket platform. Op deze site kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€267.00011,7%
2019€239.0007,7%
2018€222.0001,8%
2017€218.0001,9%
2016€214.0000,9%
2015€212.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Medemblik.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-hauwert-1692

Woningtaxatie in Hauwert

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Hauwert komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Hauwert ligt rond de €275. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Hauwert die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Zwaag, Nibbixwoud, Wognum, Zwaagdijk-West en Zwaagdijk-Oost.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken als: oppervlakte, ligging, bouwjaar, grootte, type woning, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Hauwert. Op dit aanslagbiljet vind je de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0814% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hauwert. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €217.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde komt tot stand met behulp van modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op thema’s zoals: de ligging van de woning, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en 1 of meer vergelijkbare woningen in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.medemblik.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met transactiecijfers van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hauwert?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 30 werkdagen na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en controleer of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Hauwert heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie