WOZ bezwaar Berkel-Enschot

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Gebaseerd op deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Berkel-Enschot? Op deze pagina geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Tilburg begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Berkel-Enschot 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel geven we verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Berkel-Enschot op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kan je ook meer info vinden over WOZ-krediet.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteTilburg
Postcode5057
Netnummer013 (+3113)
Gemiddelde WOZ-waarde€227.000
OZB-tarief woningen0,0936%
Gemiddeld betaalde OZB€212
Rioolheffing€96
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€601
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Berkel-Enschot.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Tilburg. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €239.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €239.000 x 0,0936% = €224.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Berkel-Enschot? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Berkel-Enschot uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Berkel-Enschot. Vermoedelijk is een DigiD account vereist. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Check huizenprijs

  Check of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een extra taxatie. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen in te zien. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€227.0009,1%
2019€208.0007,8%
2018€193.0003,8%
2017€186.0002,2%
2016€182.0001,1%
2015€180.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Tilburg.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-berkel-enschot-5057

Woningtaxatie in Berkel-Enschot

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Berkel-Enschot kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Berkel-Enschot komt gemiddeld uit rond de €250. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vinden
In de onderstaande lijst vind je taxateurs en makelaars in Berkel-Enschot die jou kunnen voorzien van een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Raamsdonksveer, Hooge Zwaluwe, Lage Zwaluwe, Made en Den Hout.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken als: bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, type woning, oppervlakte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Berkel-Enschot. In deze gemeentelijke beschikking check je de verwachte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daar tref je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0936% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Berkel-Enschot. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €212.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
Deze waarde wordt berekend op basis van kadastrale data. Men kijkt naar kenmerken als: ligging van het perceel, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.tilburg.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Berkel-Enschot?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en evalueer of de vergelijkbare woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Aandachtspunt: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Berkel-Enschot kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie