WOZ bezwaar Uitwellingerga

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Uitwellingerga? Hier geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Uitwellingerga 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel vind je een indicatie van de recente woonlasten in Uitwellingerga van een meerpersoonshuishouden. Daarbij vind je ook meer informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8624
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Uitwellingerga.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Súdwest-Fryslân. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €239.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 239.000 x 0,1349% = €322.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Uitwellingerga? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het volgende stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Uitwellingerga nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Uitwellingerga. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Beoordeel of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Weeg af of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een recent taxatierapport. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Op die website kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gemeentelijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-uitwellingerga-8624

Woningtaxatie in Uitwellingerga

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Uitwellingerga komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Uitwellingerga ligt zo rond de €205. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In deze tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Uitwellingerga die jouw kunnen ondersteunen bij een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Jutrijp, Hommerts, Heeg, Oosthem en Abbega.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken zoals: type woning, grootte, ligging, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Uitwellingerga. In deze aanslag lees je een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je vindt daarin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Uitwellingerga. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €281.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt bepaald op basis van beschikbare data. Ze onderzoeken zaken zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In dit document staan alle gebruikte onderdelen zoals; bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkoopcijfers van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Uitwellingerga?
Bezwaar maken kan in een termijn van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en beoordeel of de getoonde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Disclaimer: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Uitwellingerga kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie