WOZ bezwaar Hidaard

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Hidaard? Op dit portaal vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Hidaard 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel tref je duidelijke info over de recente woonlasten in Hidaard (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina kun je ook verder lezen over WOZ-waarde vragen.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8737
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hidaard.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €270.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €270.000 x 0,1349% = €364.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Hidaard? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Hidaard werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beschikbare taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Hidaard. Waarschijnlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Evalueer verkoopprijs

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Check of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket. Op deze site vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gewoon inzien. In het persoonlijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In deze tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-hidaard-8737

Woningtaxatie in Hidaard

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Hidaard komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Hidaard komt gemiddeld uit rond de €220. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Zoek taxateurs in de buurt
Hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Hidaard die je kunnen adviseren aangaande een uitgebreid taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Reahûs, Itens, Easterein, Iens en Kûbaard.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderdelen als: grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, bijgebouwen, ligging en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Hidaard. In deze gemeentelijke beschikking lees je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hidaard. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand op basis van modelmatige waardebepaling. Zo wordt er gekeken naar feiten als: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je ook details van marktprijzen van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hidaard?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of de referentie huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Hidaard kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie