WOZ bezwaar Easterwierrum

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een prijsverwachting van de waarde van een huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Easterwierrum? Op deze website geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Easterwierrum 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder geven we een kostenraming van de huidige woonlasten in Easterwierrum (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze website kun je ook verder lezen over Waardering onroerende zaken.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode9021
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Easterwierrum.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde is vastgesteld op €291.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 291.000 x 0,1349% = €393.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Easterwierrum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Easterwierrum nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het samengestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Easterwierrum. Waarschijnlijk is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Evalueer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen. Ga na of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een recent taxatierapport. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-easterwierrum-9021

Woningtaxatie in Easterwierrum

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Easterwierrum kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Easterwierrum ligt om en nabij de €225. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Easterwierrum die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Tersoal, Poppenwier, Raerd, Jirnsum en Friens.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken als: oppervlakte, type woning, ligging, grootte, bijgebouwen, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Easterwierrum. Op dit aanslagbiljet bekijk je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Easterwierrum. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €281.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt opgesteld op basis van beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze kenmerken als: de ligging van de woning, oppervlakte van de kavel, onderhoudstoestand en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: type object, bijgebouwen, adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag vind je ook koopsommen van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Easterwierrum?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 45 dagen na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en check of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Easterwierrum zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie