WOZ bezwaar Jirnsum

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Jirnsum? Op deze website lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Leeuwarden beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Jirnsum 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In deze tabel verschaffen we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Jirnsum van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9011
Netnummer0566 (+31566)
Gemiddelde WOZ-waarde€170.000
OZB-tarief woningen0,1418%
Gemiddeld betaalde OZB€240
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€325
Totale woonlasten€739
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Jirnsum.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Leeuwarden. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €287.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €287.000 x 0,1418% = €407.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Jirnsum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Jirnsum aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Jirnsum. Waarschijnlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle verkoopprijs

  Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgebreide taxatie. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gestandaardiseerde taxatierapport is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€170.0009,0%
2019€156.0009,1%
2018€143.0003,6%
2017€138.0004,5%
2016€132.0000,8%
2015€131.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Leeuwarden.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-jirnsum-9011

Woningtaxatie in Jirnsum

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Jirnsum zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Jirnsum is ongeveer €240. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In deze tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Jirnsum die je kunnen adviseren aangaande een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Friens, Reduzum, Idaerd, Eagum en Wergea.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen zoals: oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, ligging, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Jirnsum. In deze aanslag staan de vastgestelde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1418% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Jirnsum. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €240.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald aan de hand van beschikbare data. Ze onderzoeken thema’s als: ligging van het perceel, hoe groot de woning is (oppervlakte), bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.leeuwarden.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met prijzen van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Jirnsum?
Je dient bezwaar te maken binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en evalueer of de getoonde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Jirnsum zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie