WOZ bezwaar Boazum

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Boazum? Op dit portaal bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk dit te checken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Boazum 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel bieden we een samenvatting van de recente woonlasten in Boazum op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kun je ook verder lezen over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8635
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Boazum.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde bedraagt op €248.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €248.000 x 0,1349% = €335.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Boazum? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Boazum aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beschikbare taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Boazum. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Ga naar of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform is iedere openbare woning op te zoeken. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de volgende tabel vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-boazum-8635

Woningtaxatie in Boazum

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Boazum kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Boazum is ongeveer €235. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het onderstaande overzicht verstrekken we taxateurs en makelaars in Boazum die je kunnen adviseren aangaande een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Ysbrechtum, Tirns, Loënga, Scharnegoutum en Goënga.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten als: bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, grootte, oppervlakte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Boazum. Op dit aanslagbiljet vind je een indicatie van de woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Daar tref je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Boazum. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand aan de hand van modelmatige waardebepaling. Men kijkt naar thema’s zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook prijzen van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Boazum?
Bezwaar maken kan binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en check of de woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Boazum kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie