WOZ bezwaar Wapserveen

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in de eerste 12 weken van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ bedoelen we een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Wapserveen? Op dit portaal lees je praktische info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Westerveld komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Wapserveen 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de volgende tabel geven we een kostenraming van de huidige woonlasten in Wapserveen op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kan je ook meer info vinden over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieDrenthe
GemeenteWesterveld
Postcode8351
Netnummer0521 (+31521)
Gemiddelde WOZ-waarde€279.000
OZB-tarief woningen0,102%
Gemiddeld betaalde OZB€284
Rioolheffing€209
Afvalstoffenheffing€190
Totale woonlasten€683
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wapserveen.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Westerveld. De WOZ-waarde is vastgesteld op €284.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €284.000 x 0,102% = €290.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Wapserveen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Wapserveen nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Wapserveen. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Controle woningprijs

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze gemoderniseerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€279.0005,7%
2019€264.0004,8%
2018€252.0002,9%
2017€245.0001,7%
2016€241.000-1,6%
2015€245.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Westerveld.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-wapserveen-8351

Woningtaxatie in Wapserveen

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Wapserveen kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Wapserveen ligt rond de €215. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
Hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Wapserveen die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Eesveen, De Bult, Kallenkote, Onna en Zuidveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen zoals: oppervlakte, bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau, type woning, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Wapserveen. In die rapportage tref je de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wapserveen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €284.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde komt tot stand d.m.v. beschikbare gegevens. Men kijkt naar aspecten zoals: ligging van het perceel, de oppervlakte, type woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je via de online omgeving van de gemeente (www.gemeentewesterveld.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: type object, bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, grootte van het pand. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook marktprijzen van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Wapserveen?
Bezwaar maken kan binnen 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of de woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Wapserveen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie