WOZ bezwaar Sint Geertruid

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Sint Geertruid? Hier lees je praktische info over wat je moet doen.

 • De gemeente Eijsden-Margraten maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Sint Geertruid 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel geven we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Sint Geertruid (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast lees je ook meer informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieLimburg
GemeenteEijsden-Margraten
Postcode6265
Netnummer043 (+3143)
Gemiddelde WOZ-waarde€278.000
OZB-tarief woningen0,1401%
Gemiddeld betaalde OZB€389
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€931
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Sint Geertruid.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Eijsden-Margraten. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €264.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €264.000 x 0,1401% = €370.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Sint Geertruid? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen duiden we hoe WOZ aanvechten in Sint Geertruid precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Sint Geertruid. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk dient als onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Weeg af of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Evalueer of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een alternatieve taxatie. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het opgestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddele woningwaarden van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€278.0006,9%
2019€260.0005,7%
2018€246.0006,0%
2017€232.000-0,9%
2016€234.0001,7%
2015€230.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Eijsden-Margraten.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-sint-geertruid-6265

Woningtaxatie in Sint Geertruid

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Sint Geertruid kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Sint Geertruid bedraagt circa €250. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind een taxateur in de buurt
In deze tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Sint Geertruid die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Banholt, Mheer, Noorbeek, Eckelrade en Gronsveld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten zoals: oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau, ligging, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Sint Geertruid. Op dit aanslagbiljet check je de geregistreerde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verzonden rond februari). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1401% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sint Geertruid. Een gemiddelde woning betaalt €389.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze feiten zoals: de ligging van de woning, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.eijsden-margraten.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, bouwjaar, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopgegevens van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Sint Geertruid?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en check of de aangehaalde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Sint Geertruid maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie