WOZ bezwaar Bocholtz

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Door gebruik te maken van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Bocholtz? Hier bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Simpelveld beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Bocholtz 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder vind je verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Bocholtz van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kun je ook verder lezen over WOZ heffingen.

ProvincieLimburg
GemeenteSimpelveld
Postcode6351
Netnummer045 (+3145)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,195%
Gemiddeld betaalde OZB€377
Rioolheffing€247
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€884
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bocholtz.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Simpelveld. De WOZ-waarde is vastgesteld op €291.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €291.000 x 0,195% = €567.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Bocholtz? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Bocholtz werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het basis-taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Bocholtz. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit rapport is een toelichting op de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle woningwaarde

  Beoordeel of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een compleet taxatierapport. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te reageren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het persoonlijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het schema hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0009,6%
2019€177.0002,9%
2018€172.0003,0%
2017€167.0004,4%
2016€160.0000,6%
2015€159.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Simpelveld.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-bocholtz-6351

Woningtaxatie in Bocholtz

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Bocholtz kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Bocholtz komt gemiddeld uit rond de €210. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het schema hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Bocholtz die je kunnen adviseren aangaande een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Klimmen, Walem, Hulsberg, Schimmert en Berg en Terblijt.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar feiten als: ligging, grootte, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Bocholtz. In die rapportage vind je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,195% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bocholtz. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €377.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van data die voorhanden is. Ze onderzoeken factoren zoals: ligging van het perceel, de oppervlakte, onderhoudstoestand en 1 of meer vergelijkbare woningen in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.simpelveld.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen, kadastrale gegevens, bouwjaar, adresgegevens. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopcijfers van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Bocholtz?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en check of de woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Bocholtz kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie