WOZ bezwaar Kronenberg

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ is: een inschatting van de waarde van jouw woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Kronenberg? Op deze pagina bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Horst aan de Maas komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is essentieel om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Kronenberg 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel bekijk je een overview van de gemiddelde woonlasten in Kronenberg (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook meer info vinden over WOZ-kredieten.

ProvincieLimburg
GemeenteHorst aan de Maas
Postcode5976
Netnummer077 (+3177)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,1483%
Gemiddeld betaalde OZB€391
Rioolheffing€217
Afvalstoffenheffing€205
Totale woonlasten€813
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Kronenberg.

Kostenberekening: je woont in een koophuis in de gemeente Horst aan de Maas. De WOZ-waarde ligt op €242.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €242.000 x 0,1483% = €359.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Kronenberg? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Kronenberg nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Kronenberg. Doorgaans moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle woningprijs

  Evalueer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een compleet taxatierapport. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het overzicht hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0005,2%
2019€251.0003,7%
2018€242.0003,0%
2017€235.0001,7%
2016€231.0000,0%
2015€231.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Horst aan de Maas.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-kronenberg-5976

Woningtaxatie in Kronenberg

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Kronenberg komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Kronenberg ligt zo rond de €220. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Lokale taxateur zoeken
In de tabel hieronder vind je taxateurs en makelaars in Kronenberg die je kunnen helpen aan een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Sevenum, Lottum, Grubbenvorst, America en Meterik.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren zoals: oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, ligging, grootte, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Kronenberg. In deze documenten staan de geregistreerde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1483% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Kronenberg. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €391.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. beschikbare data. Er wordt ingezoomd op onderwerpen zoals: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.horstaandemaas.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je ook verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Kronenberg?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Belangrijk: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Kronenberg kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie