WOZ bezwaar Sevenum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Sevenum? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Horst aan de Maas calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Sevenum 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? Hieronder verschaffen we een samenvatting van de actuele woonlasten in Sevenum waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kan je ook meer info vinden over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieLimburg
GemeenteHorst aan de Maas
Postcode5975
Netnummer077 (+3177)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,1483%
Gemiddeld betaalde OZB€391
Rioolheffing€217
Afvalstoffenheffing€205
Totale woonlasten€813
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Sevenum.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Horst aan de Maas. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €241.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €241.000 x 0,1483% = €357.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Sevenum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Sevenum ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gebruikte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Sevenum. Waarschijnlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Indienen van het bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een extra taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via www.wozwaardeloket.nl. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport wordt uitgelegd hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0005,2%
2019€251.0003,7%
2018€242.0003,0%
2017€235.0001,7%
2016€231.0000,0%
2015€231.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Horst aan de Maas.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-sevenum-5975

Woningtaxatie in Sevenum

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Sevenum kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Sevenum komt gemiddeld uit rond de €220. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (maximaal €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In het onderstaande overzicht check je taxateurs en makelaars in Sevenum die je mogelijk kunnen helpen met een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Lottum, Grubbenvorst, America, Meterik en Hegelsom.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s zoals: onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen, oppervlakte, type woning, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Sevenum. In die rapportage bekijk je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Je vindt daarin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1483% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sevenum. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €391.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt bepaald met behulp van een speciaal model. Ze onderzoeken aspecten zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.horstaandemaas.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object. In dit taxatieverslag vind je ook marktprijzen van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Sevenum?
Je dient bezwaar te maken binnen 45 dagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Sevenum zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie