WOZ bezwaar Lottum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Lottum? Op dit portaal vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Horst aan de Maas maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden dit te checken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Lottum 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel geven we een indicatie van de actuele woonlasten in Lottum op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kun je ook verder lezen over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieLimburg
GemeenteHorst aan de Maas
Postcode5973
Netnummer077 (+3177)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,1483%
Gemiddeld betaalde OZB€391
Rioolheffing€217
Afvalstoffenheffing€205
Totale woonlasten€813
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lottum.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Horst aan de Maas. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €240.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 240.000 x 0,1483% = €356.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Lottum? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Lottum uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beknopte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Lottum. Vermoedelijk heb je hier DigiD voor nodig. Het document ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check verkoopprijs

  Bekijk of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Onder andere doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te reageren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het schema hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0005,2%
2019€251.0003,7%
2018€242.0003,0%
2017€235.0001,7%
2016€231.0000,0%
2015€231.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Horst aan de Maas.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-lottum-5973

Woningtaxatie in Lottum

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Lottum komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Lottum ligt rond de €190. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Lottum die jou kunnen voorzien van een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Grubbenvorst, America, Meterik, Hegelsom en Melderslo.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningeigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een object op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten als: oppervlakte, bouwjaar, type woning, ligging, bijgebouwen, grootte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Lottum. In deze documenten staan de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1483% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lottum. Een gemiddelde woning betaalt €391.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt vastgesteld door middel van beschikbare gegevens. Ze onderzoeken onderwerpen zoals: de ligging van de woning, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de regio. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.horstaandemaas.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: oppervlakte van het perceel, bouwjaar, grootte van het pand, kadastrale gegevens, adresgegevens, type object. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met koopsommen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lottum?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 30 werkdagen na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de getoonde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Lottum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie