WOZ bezwaar Lierderholthuis

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Lierderholthuis? Op wozwaardespecialist.nl kan je aan de slag met handige info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Raalte begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die begin 2022 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2021.
 • Wanneer je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Lierderholthuis 2022

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder tref je een samenvatting van de huidige woonlasten in Lierderholthuis waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Tevens bekijk je ook informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieOverijssel
GemeenteRaalte
Postcode8144
Netnummer0572 (+31572)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,1261%
Gemiddeld betaalde OZB€332
Rioolheffing€226
Afvalstoffenheffing€196
Totale woonlasten€754
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Lierderholthuis.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Raalte. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €233.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €233.000 x 0,1261% = €294.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Lierderholthuis? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Lierderholthuis werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de waarde van 2022 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het samengestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Lierderholthuis. Gewoonlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer marktwaarde

  Evalueer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2022 is? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket platform. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatierapport wordt onderbouwd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0007,3%
2019€246.0005,6%
2018€233.0002,2%
2017€228.0000,0%
2016€228.000-0,9%
2015€230.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Raalte.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-lierderholthuis-8144

Woningtaxatie in Lierderholthuis

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Lierderholthuis kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Lierderholthuis ligt zo rond de €200. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2022 is dat maximaal €242,00.

Zoek taxateurs in de buurt
In het onderstaande overzicht bekijk je taxateurs en makelaars in Lierderholthuis die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Heino, Wijhe, Wesepe, Olst en Nieuw Heeten.

MakelaarskantoorStraatnaamPostcodePlaats
A MakelaardijHaverakker 158141 HRHeino
Bedrijvencentrum OmmenOmmerweg 6/A8151 ATLemelerveld
Horster Vastgoed en Handels BVAdelaarshof 7/UNIT8161 MAEpe
van Dijk makelaar – taxateurBijsterbosweg 18161 NEEpe
Haan Makelaars DeBrinklaan 58161 CWEpe
De gegevens van taxateurs en makelaarskantoren in de gemeente Raalte (oktober 2022).

FAQ – veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2022 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2021. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2022 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2021 en wordt geschat op basis van onderdelen zoals: type woning, grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwenen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2022 ontvang je de WOZ-beschikking in Lierderholthuis. In deze aanslag staan de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). In deze aanslag staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2022 betaal je 0,1261% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lierderholthuis. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €332.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van data die voorhanden is. Men kijkt naar aspecten als: ligging van het perceel, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.raalte.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen, type object, bouwjaar. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens verkooptransacties van soortgelijke woningen die rondom 1 januari 2021 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lierderholthuis?
Je dient bezwaar te maken binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en analyseer of de getoonde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je veronderstelt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Lierderholthuis zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie