WOZ bezwaar Hoensbroek

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de waarde van jouw huis. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Hoensbroek? Hieronder vind je uitgebreide informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Heerlen maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk dit te checken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Hoensbroek 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het onderstaande overzicht check je een kostenraming van de huidige woonlasten in Hoensbroek waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieLimburg
GemeenteHeerlen
Postcode6432
Netnummer045 (+3145)
Gemiddelde WOZ-waarde€149.000
OZB-tarief woningen0,2009%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€166
Afvalstoffenheffing€322
Totale woonlasten€786
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hoensbroek.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Heerlen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €296.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 296.000 x 0,2009% = €595.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Hoensbroek? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Hoensbroek ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het samengestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Hoensbroek. Vermoedelijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Evalueer woningwaarde

  Beoordeel of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit komt doorgaans doordat ze groter zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Op die website zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande lijst vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€149.00010,4%
2019€135.0004,7%
2018€129.0002,4%
2017€126.0002,4%
2016€123.0001,7%
2015€121.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Heerlen.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-hoensbroek-6432

Woningtaxatie in Hoensbroek

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Hoensbroek komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Hoensbroek komt gemiddeld uit rond de €215. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Hoensbroek die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Schinnen, Wijnandsrade, Nuth, Baneheide en Bocholtz.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar kenmerken als: oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning, ligging, bijgebouwen, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Hoensbroek. In die rapportage tref je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). Daar tref je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2009% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hoensbroek. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €298.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
Deze waarde wordt berekend door middel van objectieve criteria. Ze onderzoeken thema’s zoals: waar staat de woning, de inhoud van de woning, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.heerlen.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook transactiecijfers van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hoensbroek?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of de getoonde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Hoensbroek kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie