WOZ bezwaar Hoogwoud

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 12 weken van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Hoogwoud? Hieronder praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Opmeer begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Hoogwoud 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het schema hieronder bekijk je een overview van de huidige woonlasten in Hoogwoud (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Tevens tref je ook handige informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteOpmeer
Postcode1718
Netnummer0226 (+31226)
Gemiddelde WOZ-waarde€266.000
OZB-tarief woningen0,1097%
Gemiddeld betaalde OZB€291
Rioolheffing€175
Afvalstoffenheffing€367
Totale woonlasten€833
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hoogwoud.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Opmeer. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €279.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €279.000 x 0,1097% = €306.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Hoogwoud? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Hoogwoud ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Hoogwoud. Waarschijnlijk is een DigiD account vereist. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Check woningprijs

  Ga naar of de waarde correct is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Weeg af of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een recent taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn berekend. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€266.0006,8%
2019€249.0004,2%
2018€239.0002,6%
2017€233.0001,3%
2016€230.0000,4%
2015€229.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Opmeer.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-hoogwoud-1718

Woningtaxatie in Hoogwoud

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Hoogwoud komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Hoogwoud bedraagt circa €190. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de onderstaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Hoogwoud die professionele hulp bieden bij een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Spanbroek, Obdam, Hensbroek, Schellinkhout en Oosterblokker.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderdelen zoals: onderhoudsniveau, type woning, bijgebouwen, ligging, grootte, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Hoogwoud. In deze aanslag check je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1097% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hoogwoud. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €291.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald aan de hand van openbare data. De gemeente verwerkt onderwerpen zoals: ligging, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.opmeer.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, type object, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook koopsommen van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Hoogwoud?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en bekijk of deze huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Niet vergeten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Hoogwoud zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie