WOZ bezwaar Spanbroek

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking maar ook het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Spanbroek? Op deze pagina bieden wij meer informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Opmeer begroot jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Middels deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Je doet er goed aan om hier scherp op te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Spanbroek 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel verstrekken we een overview van de hedendaagse woonlasten in Spanbroek (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform is er meer info te vinden over WOZ-kredieten.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteOpmeer
Postcode1715
Netnummer0226 (+31226)
Gemiddelde WOZ-waarde€266.000
OZB-tarief woningen0,1097%
Gemiddeld betaalde OZB€291
Rioolheffing€175
Afvalstoffenheffing€367
Totale woonlasten€833
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Spanbroek.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Opmeer. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €278.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €278.000 x 0,1097% = €305.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Spanbroek? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het bijgaande vijfstappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Spanbroek uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Spanbroek. Gewoonlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit rapport dient als onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Ga naar of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Ga na of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je gratis inzien via website van het WOZ-waardeloket. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is te vinden hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€266.0006,8%
2019€249.0004,2%
2018€239.0002,6%
2017€233.0001,3%
2016€230.0000,4%
2015€229.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Opmeer.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-spanbroek-1715

Woningtaxatie in Spanbroek

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Spanbroek komt nog beter over met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Spanbroek is ongeveer €225. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de tabel hieronder vind je taxateurs en makelaars in Spanbroek die je kunnen helpen aan een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Obdam, Hensbroek, Schellinkhout, Oosterblokker en Blokker.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen zoals: type woning, ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte, oppervlakte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Spanbroek. Op dit aanslagbiljet bekijk je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). In dit document vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1097% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Spanbroek. Een gemiddelde woning betaalt €291.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. Zo wordt er gekeken naar kenmerken als: ligging van het perceel, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.opmeer.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je tevens marktprijzen van soortgelijke woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Spanbroek?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en evalueer of de getoonde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Spanbroek maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie