WOZ bezwaar Aartswoud

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een verwachte marktwaarde van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Aartswoud? Hier vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Opmeer beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Aartswoud 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In deze tabel bekijk je verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Aartswoud (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij vind je ook meer informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteOpmeer
Postcode1719
Netnummer0229 (+31229)
Gemiddelde WOZ-waarde€266.000
OZB-tarief woningen0,1097%
Gemiddeld betaalde OZB€291
Rioolheffing€175
Afvalstoffenheffing€367
Totale woonlasten€833
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Aartswoud.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Opmeer. De WOZ-waarde bedraagt op €280.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €280.000 x 0,1097% = €307.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Aartswoud? Je kunt dan bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Aartswoud ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Aartswoud. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Check marktprijs

  Beoordeel of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met 1 of meer vergelijkbare woningen. Ga na of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook de waarde van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€266.0006,8%
2019€249.0004,2%
2018€239.0002,6%
2017€233.0001,3%
2016€230.0000,4%
2015€229.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Opmeer.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-aartswoud-1719

Woningtaxatie in Aartswoud

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Aartswoud kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Aartswoud ligt rond de €265. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In het onderstaande overzicht check je taxateurs en makelaars in Aartswoud die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Hoogwoud, Spanbroek, Obdam, Hensbroek en Schellinkhout.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s als: grootte, ligging, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar, oppervlakte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Aartswoud. Op dit aanslagbiljet tref je de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1097% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Aartswoud. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €291.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van openbare data. De gemeente verwerkt thema’s als: plek van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.opmeer.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Aartswoud?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en vergelijk of deze huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Aartswoud maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie