WOZ bezwaar Helenaveen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Helenaveen? Op deze website kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Deurne begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om dit te checken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Helenaveen 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder bekijk je een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Helenaveen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Tevens bekijk je ook informatie over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteDeurne
Postcode5759
Netnummer0493 (+31493)
Gemiddelde WOZ-waarde€305.000
OZB-tarief woningen0,1341%
Gemiddeld betaalde OZB€408
Rioolheffing€289
Afvalstoffenheffing€192
Totale woonlasten€889
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Helenaveen.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Deurne. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €253.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €253.000 x 0,1341% = €339.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Helenaveen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Helenaveen precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Helenaveen. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Evalueer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Beoordeel of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op die website zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€305.0009,3%
2019€279.00010,3%
2018€253.0002,8%
2017€246.0002,5%
2016€240.000-0,8%
2015€242.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Deurne.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-helenaveen-5759

Woningtaxatie in Helenaveen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Helenaveen zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Helenaveen is ongeveer €210. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Helenaveen die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Neerkant, Liessel, Vlierden, Beek en Donk en Mariahout.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door zaken als: oppervlakte, type woning, grootte, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Helenaveen. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je treft hierin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1341% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Helenaveen. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €408.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld op basis van beschikbare data. Men kijkt naar factoren zoals: ligging, grondoppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.deurne.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Helenaveen?
Bezwaar maken kan in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of de aangehaalde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Helenaveen zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie