WOZ bezwaar Ravenswoud

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in januari, februari of maart een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Ravenswoud? Op deze website geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Ooststellingwerf maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is verstandig om dit goed in de gaten te houden zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Ravenswoud 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel verschaffen we verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Ravenswoud (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit platform kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieDrenthe
GemeenteOoststellingwerf
Postcode8427
Netnummer0516 (+31516)
Gemiddelde WOZ-waarde€214.000
OZB-tarief woningen0,0977%
Gemiddeld betaalde OZB€209
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€231
Totale woonlasten€710
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Ravenswoud.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Ooststellingwerf. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €264.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €264.000 x 0,0977% = €258.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Ravenswoud? Je kunt dan bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Ravenswoud nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Ravenswoud. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Check of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat kan voorkomen doordat ze gerenoveerd zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een recent taxatierapport. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via www.wozwaardeloket.nl. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€214.0007,0%
2019€200.0004,7%
2018€191.0008,5%
2017€176.0003,5%
2016€170.0001,8%
2015€167.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Ooststellingwerf.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-ravenswoud-8427

Woningtaxatie in Ravenswoud

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Ravenswoud kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Ravenswoud ligt rond de €190. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de volgende tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Ravenswoud die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Langedijke, Elsloo, Makkinga, Nijeberkoop en Oldeberkoop.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen als: bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, grootte, bijgebouwen en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Ravenswoud. In dit document staan de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0977% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ravenswoud. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €209.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde komt tot stand d.m.v. objectieve criteria. De gemeente verwerkt onderdelen zoals: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.ooststellingwerf.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, type object, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag tref je daarbij ook transactiecijfers van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Ravenswoud?
Bezwaar maken kan in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en weeg af of deze woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de waarde bijstelt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Aandachtspunt: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Ravenswoud heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie