WOZ bezwaar Makkinga

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Makkinga? Op deze website vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Ooststellingwerf calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is aan te raden daar aandachtig naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Makkinga 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel verstrekken we een overview van de hedendaagse woonlasten in Makkinga (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieDrenthe
GemeenteOoststellingwerf
Postcode8423
Netnummer0516 (+31516)
Gemiddelde WOZ-waarde€214.000
OZB-tarief woningen0,0977%
Gemiddeld betaalde OZB€209
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€231
Totale woonlasten€710
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Makkinga.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Ooststellingwerf. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €261.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €261.000 x 0,0977% = €255.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Makkinga? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Makkinga werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beschikbare taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Makkinga. Vermoedelijk kan dit alleen met DigiD. Dit rapport is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Check huizenprijs

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen. Ga na of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Onder andere doordat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de volgende tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€214.0007,0%
2019€200.0004,7%
2018€191.0008,5%
2017€176.0003,5%
2016€170.0001,8%
2015€167.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Ooststellingwerf.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-makkinga-8423

Woningtaxatie in Makkinga

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Makkinga kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Makkinga ligt rond de €235. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Makkinga die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Nijeberkoop, Oldeberkoop, Bontebok, Nieuwehorne en Oudehorne.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken als: oppervlakte, ligging, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Makkinga. Op dit aanslagbiljet check je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0977% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Makkinga. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €209.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt bepaald d.m.v. modelmatige waardebepaling. Hiervoor gebruiken ze onderdelen zoals: ligging van het perceel, oppervlakte van de kavel, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.ooststellingwerf.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, type object. In het taxatieverslag bekijk je eveneens prijzen van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Makkinga?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en check of deze woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Makkinga maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie